Brugal 1888

Anmeldelse: Brugal 1888

Brugal er nesten overraskende lite kjent her hjemme, til tross for hvor store de er: Vi snakker faktisk om verdens femte største romprodusent. Brugal er fullstendig dominerende på hjemmemarkedet, og sørover i Europa også langt mer kjent enn her. Hjemme i den Dominikanske Republikk står Brugal for hele åtti prosent av markedet, mens Barcelo og Bermudez må dele de siste tjue prosentene.

Spanske Don Andrés Brugal tilbragte noen år på Cuba midt på 1800-tallet, hvor han lærte seg kunsten å produsere rom, før han reiste videre til den Dominikanske Republikk og slo seg ned der. Her startet han sitt eget destilleri, og slapp sin første mørke rom på markedet i nettopp 1888 – derav navnet på dagens hovedperson. Brugal produserer i dag en rekke ulike varianter, der den aller heftigste heter Papa Andrés, en blend fra familiens private romkjeller med inntil 100 år gammel rom – kun produsert i 500 flasker med en prislapp på omtrent 8.000 norske kroner, dersom du klarer å få tak i en flaske: Det kom nemlig kun seks flasker til Norge. Hakket ned på lista ligger Siglo de Oro, som slippes i et begrenset antall hvert år og inneholder rom lagret 16-21 år. Du finner den på Vinmonopolet til omtrent en tusenlapp. Deretter følger denne: Brugal 1888, en blend av rom lagret 5-14 år, fortrinnsvis på amerikansk eik og deretter en avsluttende lagring på sherryfat.

Flasken er elegant – den er lang og slank, og holdt i kongeblått og gull. Korken er en naturkork toppet med noe som kan se ut som maskinert aluminium – det føles forholdsvis eksklusivt, og flasken tar seg også godt ut på hylla. I glasset er Brugal 1888 nesten ravfarget, med et dypt rødskjær. Duftmessig er det mest vanilje og sjokolade til å begynne med, men den utvikler seg hele tiden og viser seg å være mer kompleks enn jeg først trodde. Noe fruktig gir seg til kjenne etterhvert, og jeg plukker også opp en anelse kaffe. En ekstremt behagelig duft, vil jeg si!

Hvis vi beveger oss til smaken gjør frukten mer ut av seg enn den gjorde i duften – det er nok her andrelagringen i sherryfat kommer til syne – mens sjokolade og vanilje holder seg litt mer i bakgrunnen. Den er imidlertid ganske soft på smak, og gir seg fort – det er mye smak til å begynne med, men det flater fort ut og blir nesten kjedelig. Og ikke misforstå – Brugal 1888 er veldig god på smak, problemet her er snarere at smaken ikke varer lenge nok, og at den gjerne burde hatt en dimensjon til. Duften gir forventninger om en dybde som den ikke helt klarer å følge opp på når det gjelder smak, dessverre.

Ettersmaken er ganske rund, her plukker jeg opp ørlite grann lakris men ellers ingen overraskelser og igjen må jeg si at den rett og slett blir litt flat og kjedelig.

Poeng:

Flasken: 5/5
Utseende: 9/10
Aroma: 13/15
Smak: 52/60
Ettersmak: 6/10
Total: 85/100

Poeng (av maksimalt 100 oppnåelige)
85%

Så, ville jeg plukket opp en flaske Brugal 1888 hvis jeg var deg? Jeg mener den absolutt er verdt bekjentskapet, det er en meget velsmakende rom som absolutt er verdt de 599,90 kronene den koster på Vinmonopolet. Jeg skulle ønsket meg litt mer dybde rent smaksmessig, men på den annen side er den også lettdrikkelig og et godt bekjentskap når du vil kose deg med en rom uten at det blir for komplisert. Som du ser på bildet øverst i saken – flasken er halvtom, og det sier vel sitt om at jeg allikevel har storkost meg med 1888.
Klikk her for alle anmeldelsene sortert etter karakter!