Ron Zacapa Reserva Limitada 2013

Anmeldelse: Ron Zacapa Reserva Limitada 2013

Ron Zacapa er kjent for de fleste som liker rom, og deres 23 og XO er blant mine absolutte favoritter. Derfor var det spennende da de høsten 2013 annonserte at de skulle slippe årlige spesialutgaver, basert på Zacapa 23 men med sin egen smaksprofil. Bak står selvfølgelig master blender Lorena Vasquez, som har vært hos Zacapa i mer enn tredve år. Hun startet med kvalitetskontroll, og takket være en ekstremt velutviklet nese steg hun raskt i gradene og tok etterhvert over spakene som masterblender da hennes forgjenger pensjonerte seg.

Reserva Limitada 2013 er som sagt basert på Zacapa 23 – men har fått et ekstra år lagring etter solera-prosessen, først seks måneder på godt brente eikefat og deretter seks måneder på sherry-fat. Fordi de to ligger såpass nær hverandre, tar denne anmeldelsen også først og fremst utgangspunkt i forskjellene mellom de to. Kanskje ikke optimalt – all den tid jeg ikke har fått opp noen anmeldelse av den vanlige Zacapa 23 enda, men det kommer så jeg satser på at du bærer over med meg inntil da. Flasken er den samme som Zacapa 23, med ny etikett og et bånd av vevde palmeblader som er hakket mørkere enn på Zacapa 23, noe som kanskje gjenspeiler smaksprofilen – den er nemlig også hakket mørkere her… Fargemessig er den imidlertid helt identisk med Zacapa 23, noe vi nok kan konstantere kommer av at begge er justert med karamell (E150). Begge har dermed en dyp kobbertone med et nesten rødaktig skjær.

Duftmessig skiller ikke Reserva Limitada seg altfor mye fra Zacapa 23, det er fruktig og søtt. Jeg plukker opp litt mer røyk enn vanlig, helt sikkert takket være den ekstra lagringen i nybrente fat. I tillegg er den helt klart kraftigere, noe som kommer av at alkoholprosenten er 45% mot 40% i Zacapa 23. Smaksmessig er det lett å kjenne igjen dette som en Zacapa, men samtidig er den ganske mye mer kompleks enn Zacapa 23. Røyk er det første som gir seg til kjenne, etterfulgt av lakris og kaffe. Dessuten plukker jeg opp et hint av sjokolade.

Også i ettersmaken er det en god del røyk, et hint av tropiske frukter som banan og ananas og igjen både lakris og kaffe.

NB: Denne anmeldelsen landet opprinnelig på 91,5 poeng. Etter en ny smaking i januar 2015 er poengsummen oppjustert med ett poeng på smak fra 56 til 57 poeng, slik at ny totalscore er 92,5 / 100.

Poeng:

Flasken: 4,5/5
Utseende: 9/10
Aroma: 14/15
Smak: 57/60
Ettersmak: 8/10
Total: 92,5/100

Poeng (av maksimalt 100 oppnåelige)
92.5%

Ron Zacapa Reserva Limitada 2013 var lenge tilgjengelig på Vinmonopolet til den nette sum av kroner 750 – men ser dessverre ut til å være utsolgt. Totalproduksjonen var kun på 32.000 flasker til hele verden, og dette er dermed en begrenset vare – men den ser fortsatt ut til å være tilgjengelig gjennom Systembolaget. Er du glad i Zacapa 23, anbefaler jeg absolutt at du prøver å få fatt i en flaske Reserva Limitada 2013!
Klikk her for alle anmeldelsene sortert etter karakter!

Comments

  1. Pingback: Anmeldelse: Ron Zacapa Centenario Sistema Solera 23 | Om Rom

  2. Pingback: Her er polnyhetene i november! | Om Rom

Leave a Comment