Pyrat XO Reserve

Anmeldelse: Pyrat XO Reserve

Pyrat destillerer ikke egen rom, men kjøper derimot rom i det åpne markedet fra ulike leverandører og blander seg frem til det ferdige produktet. Oppskriften er selvsagt hemmelig, men det vi vet er at Pyrat XO produseres i Guyana, og er basert på rom fra ulike produsenter i Karibia – visstnok er en stor del av det levert av Demerara Distillers (som produserer El Dorado) og at det aldersmessig er snakk om rundt to år og oppover til 15 år. XO-varianten lagres så på fat av henholdsvis amerikansk eik og fransk Limousin-eik.

Flasken er lav og tykk, og skal visstnok være inspirert av flaskene pirater drakk sin rom av… Jeg foretrekker høye og slanke flasker fremfor de korte, stutte – så den havner ikke så høyt i kurs hos meg, men den skiller seg om ikke annet ut på hylla selv om den er såpass lav og bred at den tar like mye plass som to vanlige flasker.

Fargen er dyp rav, og såpass mørk at jeg er rimelig sikker på at Pyrat XO er tilsatt farge. Aromamessig gjør appelsin såpass mye ut av seg at dette nesten blir som en likør – selv om det ikke er fullt så søtt. Ekstremt fremtredende sitrus, som også følger inn i smaken. Pyrat XO er på godt og vondt helt ulik alt annet jeg har smakt tidligere – for meg funker det ikke helt, men jeg kan godt se at dette står høyt i kurs hos mange. I ettersmaken kjenner du at en stor del av blenden er forholdsvis ung rom, og jeg plukker faktisk opp ørlite røyk. Slett ikke verst, og sitrusfruktene gjør ikke fullt så mye ut av seg her som de gjorde på både nese og smak.

Poeng:

Flasken: 2/5
Utseende: 5/10
Aroma: 7/15
Smak: 35/60
Ettersmak: 5/10
Total: 54/100

Poeng (av maksimalt 100 oppnåelige)
54%

54/100 poeng er kanskje litt i overkant strengt, de fleste anmeldelsene jeg har lest av Pyrat XO tidligere lander også et godt stykke høyere. Problemet med Pyrat XO Reserve slik jeg ser det, er at den er veldig enten/eller: Liker du appelsin, kommer du sannsynligvis også til å like dette. For meg personlig blir det altfor fremtredende, og dermed havner jeg også på en forholdsvis lav score og må konstantere at dette ikke står spesielt høyt i kurs hos meg.

Pyrat XO Reserve er tilgjengelig på Vinmonopolet til den nette sum av 630 kroner, om du har lyst til å teste. Den er også i bestillingsutvalget til Systembolaget, så om du har planer om en tur over kjølen kan den plukkes opp der til 401 svenske kroner.
Klikk her for alle anmeldelsene sortert etter karakter!

Comments

  1. Pingback: Hva er de beste taxfree-kjøpene? | Om Rom

  2. Jeg er faktisk veldig enige med alt her. Men dette er faktisk en av de herligste flaskene rom jeg har funnet. Fant den dog før jeg så anmeldelsen din. Ettersom jeg er veldig glad i appelsin, cointreau etc. Så scorer denne høyt hos meg. Setter pris på arbeidet du legger ned i dette Espen.

Leave a Comment