Santa Teresa 1796

Anmeldelse: Santa Teresa 1796

Blant romprodusentene fra Venezuela er kanskje Diplomático mest kjent etterhvert, og deres Reserva Exclusiva og Single Vintage 2000 er også blant mine absolutte favoritter. Men jeg har også et par andre venezuelanske rom stående i skapet, og denne gangen tenkte jeg å ta en nærmere kikk på Santa Teresa 1796!

Flasken leveres i et blått papprør med et rødt vokssegl, og flasken er også lukket med et rødt vokssegl. Både flasken og emballasjen har dessuten en etikett med liksom-brente kanter og et bilde av Hacienda Santa Teresa i Aragua, Venezuela, der godsakene produseres. Det hele har et litt gammelmodig preg, men så er det også et gammelt destilleri vi snakker om: Santa Teresa var første romprodusent i Venezuela – nettopp i 1796, og romen vi smaker i dag ble sluppet i 1996 for å feire 200-årsjubileet.

Santa Teresa 1796 er basert på melasse og lagret på solera-metoden. Det innebærer at et visst antall tønner i høyden står for lagringen, der man tapper på flasker fra det nederste laget. Det man tapper ut, fylles så opp fra tønnen over – og slik fortsetter det til man kommer til det øverste laget. Her fyller man så på med nytt destillat, som dermed passerer gjennom alle lagene innen det kommer til flasking. Det betyr også at det ikke er noen fast alder på sluttresultatet – da alt er en blanding av alle årganger. Det er vanlig å merke flaskene med enten den yngste, den eldste eller snittalderen på innholdet – og dermed er det vanskelig å forholde seg til en alder når man snakker om solera-rom. En annen kjent produsent som benytter solera-metoden er Zacapa, som merker sine bestselgere henholdsvis 15 og 23, som i det tilfellet viser til maksimumsalderen på innholdet. Med andre ord – ikke se deg blind på aldersbetegnelsen hvis det er en solera-rom du kikker på.

Tilbake til Santa Teresa! Utseendemessig er den nesten mahognifarget – en ganske dyp farge med et kledelig rødskjær. Aromamessig er den ganske tilbakeholden og sjenert, og gjør ikke så mye ut av seg i glasset, men jeg plukker opp mye frukt. Kirsebær er først og fremst det som gir seg til kjenne, etterfulgt av banan.

På smaken overrasker den – fra å være tilbakeholden på aroma er den definitivt til stede for fullt på smak! Mørk sjokolade, frukt, kanel og en god del sødme, men den er også mye mer krydret enn jeg hadde forventet. Kanskje jeg er farget av å ha drukket for mye Diplomático – og når denne i tillegg var såpass tilbakeholden på duft hadde jeg ikke forventet så mye krydder og power i smaken. For all del – det er godt, og Santa Teresa har greid å balansere det med sødmen på en veldig bra måte! Ettersmaken er ganske tørr, med krydder og eik – og den varer lenge!

Jeg måtte smake Santa Teresa 1796 et par ganger før jeg skrev denne anmeldelsen. Dette er et litt krevende bekjentskap som overrasker – ved første øyekast (og ikke minst på duften!) oppleves den som tilbakeholden og nesten litt kjedelig – men plutselig forandrer den karakter og blir tørr og krydret. Det gjør den til en rom man ikke kan nyte hver dag – der ville Diplomatìco Reserva Exclusiva eller Zacapa 23 være et bedre valg – men Santa Teresa 1796 bør være en selvskreven flaske i barskapet til enhver som kaller seg interessert i rom!

Poeng:

Flasken: 3/5
Utseende: 6/10
Aroma: 6/15
Smak: 54/60
Ettersmak: 7/10
Total: 76/100

Poeng (av maksimalt 100 oppnåelige)
76%

Du finner dessverre ikke Santa Teresa 1796 på Vinmonopolet, men Systembolaget har den i utvalget til 533 svenske kroner – og den finnes også på lager i en del av butikkene! I tillegg kan den skaffes fra blant andre Rombo.dk til 360 danske kroner!
Klikk her for alle anmeldelsene sortert etter karakter!

Comments

  1. Pingback: Anmeldelse: Diplomático Reserva Exclusiva | Om Rom

Leave a Comment