Diplomatico Reserva Exclusiva

Anmeldelse: Diplomático Reserva Exclusiva

Diplomático Reserva Exclusiva har vært en stor favoritt i lang tid – og ofte førstevalget når nye folk skal introduseres for god rom. Rom fra Venezuela er av den spanske typen, som ligger på den søtere enden av skalaen – og her er Diplomático Reserva Exclusiva i godt selskap med blant annet Santa Teresa 1796, som jeg har anmeldt tidligere.

Diplomático Reserva Exclusiva er en blend av rom destillert på utelukkende kobberapparater – men både av typen pot still og kolonneapparater. Lagringstiden er inntil 12 år, og det er som mye annen rom snakk om fat som tidligere er brukt til å lagre bourbon. Destillerias Unidas, som står bak Diplomático, legger for øvrig ikke skjul på at Reserva Exclusiva dessuten er tilsatt både sukker og fargestoffer.

Selve flasken leveres i et grønt papprør, med et motiv som føles både klassisk og gammeldags – på den gode måten. Dette skiller seg ut på hylla. Selve flasken er lav, og av grønt, frostet glass med den samme frimerke-liknende etiketten som på resten av emballasjen. Ulempen med den frostede, grønne flasken er imidlertid at man ikke kan se innholdet. Fargen er nemlig helt fantastisk – kanskje ikke så rart, all den tid den som nevnt er tilsatt fargestoffer, men den dype, varme mahognifargen er virkelig tiltalende.

På duft er det karamell som dominerer, med vanilje og smeltet smør litt lenger bak. Diplomático Reserva Exclusiva byr ikke på en spesielt kompleks duft, her er det først og fremst det søte som dominerer, og om du ikke er av typen som foretrekker rom med svært mye sødme er det nok fare for at du vil synes dette nesten blir litt for klissete.

Smaksmessig er det fortsatt karamell som dominerer. Konsistensen er oljeaktig, og under karamellen er det en del vanilje, brunt sukker og ikke minst nøtter. Ettersmaken er lang, og selv om den fortsatt er søt gjør nøtter seg litt mer gjeldende her på bekostning av karamellen. En forholdsvis lang, men ekstremt behagelig ettersmak!

Diplomático Reserva Exclusiva er som sagt en av mine favoritter, og en rom jeg kjenner godt etter å ha drukket den mange, mange ganger. Mange vil nok synes at den er litt i det søteste laget – men om du liker for eksempel Zacapa 23 kan jeg nok garantere at du vil sette pris på Reserva Exclusiva også. Diplomático Reserva Exclusiva ligger fra 1. januar 2018 i Vinmonopolets basisutvalg, og koster 599 kroner. Det er en meget bra pris – for en meget bra rom.

Poeng:

Flasken: 4/5
Utseende: 9/10
Aroma: 13/15
Smak: 57/60
Ettersmak: 9/10
Total: 92/100

Poeng (av maksimalt 100 oppnåelige)
92%Klikk her for alle anmeldelsene sortert etter karakter!