Ron Zacapa Centenario Sistema Solera 23

Anmeldelse: Ron Zacapa Centenario Sistema Solera 23

Zacapas 23-åring er en rom mange har et godt forhold til, den har sanket utallige medaljer og trekkes ofte frem når folk skal overbevises om at rom også kan drikkes bart. Men hvordan står den seg på karakterskalaen?

Jeg har tidligere anmeldt Zacapas spesialutgave Reserva Limitada 2013, som jeg delte ut 91,5 av 100 poeng til – noe som gir den en foreløpig tredjeplass på min liste over anmeldelser, kun slått av Diplomático Reserva Exclusiva og Facundo Paraíso. Zacapas 23-åring er langt lettere tilgjengelig – den finnes etterhvert i mange barhyller over hele landet, og dessuten i hyllene hos de fleste vinmonopol ettersom den er en del av basisutvalget.

Ron Zacapa produseres i Guatemala, og produksjonsprosessen har i grunn mer til felles med den franske Agricole-stilen enn den spanske, i det at den produseres på ferskpresset juice fra sukkerrør, og ikke melasse som er et restprodukt fra sukkerproduksjon. Deretter lagres den i et solera-system, som mange kjenner fra produksjon av for eksempel sherry og madeira. Det innebærer kort sagt et system av lagringsfat stablet i høyden. Når det skal tappes på flaske, tar man fra det nederste fatet – og fatet fylles deretter opp igjen fra fatet i raden over. Dette fatet fylles opp fra fatet over seg igjen, og slik fortsetter det til det øverste fatet – der man fyller på nydestillert rom. Dette sørger for at all rom til enhver tid blandes med tidligere og nyere årganger, og at tallet 23 på Ron Zacapa-flasken heller ikke viser til at all rom i flasken er lagret i 23 år. Dette er tvert imot aldersbetegnelsen på den eldste romen i flasken, mens den yngste er 6 år gammel.

Flasken er ganske elegant, med et håndflettet bånd av palmeblader rundt flasken – visstnok flettet av lokale kvinner i området rundt destilleriet. Selve innholdet har en dyp brun, karamellaktig farge. Duften er veldig søt og fruktig, med karamell og vanilje som de mest fremtredende og et ørlite hint av appelsin lenger bak.

Smaken matcher duften ganske bra, dette er veldig søtt – men ørlite grann tørrere enn man kanskje kunne forvente av duften. Karamell og vanilje, i tillegg til kakao og marsipan. Ettersmaken er litt fruktigere, med appelsin og dessuten noe nøtteaktig.

Poeng:

Flasken: 4,5/5
Utseende: 9/10
Aroma: 14/15
Smak: 58/60
Ettersmak: 8/10
Total: 93,5/100

Poeng (av maksimalt 100 oppnåelige)
93.5%

Ron Zacapa 23 – med det fulle navnet Ron Zacapa Centenario Sistema Solera 23 – er uten tvil en veldig, veldig bra rom. Den er ikke aller mest kompleks, men den er en fantastisk rom til de aller fleste situasjoner og så god at den kan konkurrere med langt dyrere saker. At den her havner kun tre og et halvt poeng bak Facundo Paraìso, som koster mer enn tre ganger så mye, sier ikke rent lite. Dessuten er den lett tilgjengelig – både i taxfreehandel og i basisutvalget hos Vinmonopolet, der du får plukket opp en flaske for 600 kroner. Det er lite som slår Ron Zacapa 23 i denne prisklassen på Vinmonopolet – og det nærmeste er kanskje Diplomatìco Reserva Exclusiva, som jeg gav 92 poeng i min anmeldelse som du kan lese her.
Klikk her for alle anmeldelsene sortert etter karakter!

Comments

  1. Pingback: Her er polnyhetene i november! | Om Rom

  2. Hei, Espen! Fant bloggen din via Marthe og Helle (tidligere Aller-kolleger) og ble mektig imponert. Dette var rett og slett inspirerende! Jeg er stor Cuba Libre-fan, men har null kunnskap om rom utover at jeg heller vil ha den brune fra Captain Morgan enn den hvite fra Bacardi hvis jeg bestiller drinken ute. Bar har jeg aldri drukket den – og jeg er heller ingen stor fan av annet brunt brennevin. Men, rom er mer min kopp te, altså – og takket være at jeg kunne snylte på dine kunnskaper, er jeg nå blitt hakket klokere! Inspirerende. Takk og lykke til videre med bloggingen (og nei, det var ikke tilfeldig at kommentaren havnet på nettopp denne anmeldelsen).

    Linda Joachime

    1. Author

      Hei Linda! Takk for hyggelig tilbakemelding, og beklager sent svar… My bad 🙂 Glad for å kunne bidra til økt rom-interesse! Zacapa 23 er en fantastisk rom, ingen tvil om det. Min favoritt i Cuba Libre er Havana 7 – litt kraftigere og ikke så søt som med Captain Morgan. Om du liker søt rom også bar kan jeg for øvrig også anbefale Diplomatico Reserva Exclusiva, du får den i bestilling på Vinmonopolet for 575 kroner. En av mine absolutte favoritter.

Leave a Comment