Plantation XO

Anmeldelse: Plantation 20th Anniversary XO

Plantation-rom produseres av franske Cognac Ferrand, som kjøper rom fra ulike produsenter i Karibia til sine forskjellige varianter. Til 20th Anniversary XO, som var en av nyhetene på Vinmonopolet nå i januar, kommer basen fra Barbados, der den også har ligget til lagring på bourbonfat før den blendes og sendes til Frankrike. Her kjører Ferrand en avsluttende lagring på mindre cognacfat av fransk eik i tolv til atten måneder før tapping. Totalt sett er 20th Anniversary XO lagret i rundt tolv år – først ti på bourbonfat i Karibia, deretter sluttlagringen i Frankrike.

Jeg må si at flasken er imponerende – dette tar seg veldig godt ut på hylla, om du er opptatt av sånt. Du må langt opp i pris for å finne noen som kan matche dette, basert på emballasjen ser dette ut som langt dyrere varer enn det faktisk er. Men, det er jo tross alt innholdet som er viktig her – så la oss gå videre:

Av farge er Plantation XO mørk kopperfarget – neppe ekte, her tipper jeg det er tilsatt karamell for å få en dypere farge. Duftmessig er det én ting som gjør seg ekstremt og umiddelbart gjeldende – kokos. Etterhvert plukker jeg også opp typiske dufter som vanilje, karamell og appelsin – men det er i bakgrunnen, og her er det definitivt kokos som eier duften. Det er ikke nødvendigvis negativt, det er absolutt en behagelig duft, så lenge du liker kokos…

På smak er det omtrent som forventet: Mer kokos. Litt marsipan, appelsin og karamell, men igjen er det først og fremst kokos som gjelder. Dette er søte greier! Etterhvert plukker jeg opp hint av litt mer kompleksitet som eik og tobakk, men totalt sett er dette en ekstremt rund og søt rom, veldig lett å drikke – men nærmest likøraktig i sødme.

Plantation 20th Anniversary XO er definitivt en rom verdt å plukke opp om du liker søte rom av den spanske stilen, som Zacapa eller Diplomatico fra før. Den er ikke den mest komplekse, men det er en fin hyggerom når du vil kose deg med et glass – og nok også et ypperlig utgangspunkt om man skal introdusere folk til rom, spesielt om de ikke har drukket noe særlig brennevin fra før. Prisen er 649,50 – og det må sies å være et greit kjøp.

Poeng:

Flasken: 5/5
Utseende: 8/10
Aroma: 12/15
Smak: 50/60
Ettersmak: 6/10
Total: 81/100

Poeng (av maksimalt 100 oppnåelige)
81%Klikk her for alle anmeldelsene sortert etter karakter!