Diplomatico Ambassador

Anmeldelse: Diplomatico Ambassador

Distilerias Unidas S.A. i Venezuela produserer noen av mine absolutte favorittrom under navnet Diplomatico, og om du foretrekker søt rom vil du nok ikke bli skuffet om du for eksempel ikke har prøvd deres 12-åring, Reserva Exclusiva, som rett og slett er godteri på flaske. I tillegg har de siden 2013 sluppet en årlig spesialutgave under navnet Single Vintage, som er intet mindre enn fantastisk. Så, om deres 12-åring til 550 kroner er så fantastisk, må vel Ambassador til fire ganger prisen være fire ganger så god, eller?

Starter vi med emballasjen, er det ingen tvil om at en del av den relativt heftige prisen på 1950 kroner har gått hit. En solid (og tung!) trekasse, trukket i brunt skinn tar seg godt ut på hylla, flasken er kanskje den tyngste jeg har vært borti og bare korken veier nok et par hundre gram – minst. Det blir vanskelig mer premium enn dette.

Diplomatico Ambassador er lagret først tolv år på bourbonfat, deretter ytterligere to på Pedro Jiménez sherryfat før den er tappet med 47% alkoholstyrke. Av utseende snakker vi mørk ravfarge, omtrent som lillebrødrene Single Vintage og Reserva Exclusiva.

På duften er det lett å plukke opp at dette har ligget på sherryfat – en ekstremt fruktig duft med antydning av cocktailbær, nøtter og sitronskall før karamell og vanilje. På smak er det lett å merke de ekstra prosentene – men også her er det først og fremst fruktigheten som gir seg til kjenne. Den nesten ekstreme sødmen i andre Diplomatico-produkter er ikke til stede i samme grad her, noe som kan tilskrives at Ambassador ikke er tilsatt sukker – i motsetning til for eksempel Reserva Exclusiva. Bak fruktigheten ligger litt kraftigere smaker, som pepper, anis og kanel.

Så – er Diplomatico Ambassador verdt to tusenlapper? På duft og smak alene er det vanskelig å forsvare et slikt innkjøp – spesielt når man kan plukke opp Single Vintage 2001 for godt under tusenlappen (riktignok ikke i Norge, men den er grei å skaffe for eksempel i Danmark). Om du absolutt vil ha det grommeste i samlingen din – for all del. Men om du er mer opptatt av innhold enn av emballasje, foreslår jeg at du heller går for nettopp Single Vintage – som er et mye bedre kjøp. Nå har jeg ikke gjort noen skikkelig anmeldelse av Single Vintage enda – men den ville nok havnet på omtrent samme poengsum, og til halve prisen blir det dermed en no-brainer.

Poeng:

Flasken: 5/5
Utseende: 10/10
Aroma: 13/15
Smak: 57/60
Ettersmak: 9/10
Total: 94/100

Poeng (av maksimalt 100 oppnåelige)
94%

 
Klikk her for alle anmeldelsene sortert etter karakter!

Comments

  1. Pingback: Anmeldelse: Facundo Paraìso - Om Rom

  2. Pingback: Anmeldelse: Diplomático Single Vintage - Om Rom

Leave a Comment