Anmeldelse: Origenes Don Pancho Reserva Especial 18YO

Francisco «Don Pancho» Fernandez har laget rom gjennom fem tiår, for et utall forskjellige produsenter: Han står blant annet bak Zafra, Ron de Jeremy og et utall andre. Men med Origenes Don Pancho lager han for første gang det han selv mener er den perfekte rom – akkurat slik han selv vil ha den.

«Origenes er for virkelige romelskere. Den følger ingen trender i markedet – men utelukkende cubanske tradisjoner», sier Don Pancho selv – som forteller at Origenes er blendet av spesielt utvalgte fat fra hans egen kjeller. Dette høres jo veldig lovende ut – men følger innholdet opp?

Flasken er både høy, slank og elegant – med en viss old school-feel som absolutt gjør seg greit i hylla selv om det er mer klassisk enn trendy. Innholdet er dypt rødlig mahogni av farge.

Det første som slår oss på duften er at den er ganske beskjeden og tilbaketrukket. Typiske romdufter som vanilje, karamell og honning er absolutt til stede, men duften er svak og rund. Det samme gjelder smaken, her er det også sødmen som sitter i førersetet – mens ettersmaken byr på fat og en viss bitterhet som riktignok gir seg kjapt.

Oppsummert er Origenes Don Pancho 18YO en rund og god rom som dessverre blir noe anonym. Ikke at det er noe spesielt feil ved den – den blir bare litt kjedelig og mangler det særpreget vi nok hadde forventet etter introduksjonen fra Don Pancho der han sier han endelig har laget den rommen han selv helst vil lage. At det da blir nok en i mengden av søte og runde rom er litt skuffende – selv om den til prisen (666 kroner på Vinmonopolet) er et helt greit innslag i barskapet, spesielt om du fra før foretrekker rom i den søtere enden av skalaen. Som poengsummen også antyder er det ingenting galt med Origenes Don Pancho – det er absolutt en bra rom. Den er bare litt for kjedelig.

Origenes Don Pancho Reserva Especial 18YO er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg, der du finner den for 666 kroner. Til den prisen konkurrerer den mot blant andre Brugal 1888, Havana Club Seleccion de Maestros og Zacapa 23 (alle 599 kr), Dos Maderas PX 5+5 (625 kr) og Plantation 20th Anniversary XO (649,50 kr) samt El Dorado 15YO (669 kr). Om du skal handle rom for omtrent seks hundrelapper er det med andre ord et tøft valg du har foran deg… Av disse er det Zacapa som har fått den høyeste poengsummen hos meg, men både Brugal 1888, Havana Club Seleccion de Maestros og Plantation 20th Anniversary XO ligger over 80 poeng.

Poeng:

Flasken: 4/5
Utseende: 8/10
Aroma: 12/15
Smak: 50/60
Ettersmak: 6/10
Total: 80/100

Poeng (av maksimalt 100 oppnåelige)
80%

 
Klikk her for alle anmeldelsene sortert etter karakter!

Leave a Comment