Dos Maderas PX 5+5

Anmeldelse: Dos Maderas PX 5+5

Dos Maderas er rom destillert i Guyana, og i dette tilfellet har den også ligget til lagring der i fem år – derav den første femmeren i navnet. Deretter seiles fatene over Atlanteren til Jerez i Spania, der annen gangs lagring skjer. For PX 5+5 betyr det ytterligere tre år på fat som tidligere er brukt til Palo Cortado sherry, før den får to avsluttende år på Pedro Jimenez-fat, derav PX i navnet.

Dos Maderas eies av Williams & Humbert, som ble stiftet allerede i 1877 av britene Alexander Williams og Arthur Humbert. Hovedsakelig er de nok kjent for sin sherry- og brandy-produksjon i Jerez, men de sysler også med blant annet rødvin, likører og altså rom – som de hevder er verdens eneste trippel-lagrede.

Om vi starter med å kikke på flasken, er den forholdsvis lav og brev. Etiketten gir en viss sjørøver-feeling, men er av gjennomsiktig plast som føles billig. Litt skuffende. Korken er naturkork, og flasken leveres i et papprør som for øvrig også prydes av «Best in class»-prisen PX 5+5 fikk på Miami Rum Festival i 2013. Innholdet er dyp, rødlig kobber av farge og definitivt tiltalende!

Lagringen på sherryfat gjør at vi forventer en forholdsvis søt rom, og her får vi definitivt hva vi forventer på duften. Vanilje er mest fremtredende, men det er også mye fruktighet her, som vitner om sherrylagringen. Vi plukker også opp kanel og marsipan.

På smak er det veldig fruktig. Rosiner og svisker er mest fremtredende, sammen med vanilje og og appelsinskall. Sherrysmaken er veldig tydelig hele veien, og om du liker sherry kan vi nesten garantere at du også vil like Dos Maderas PX 5+5. Her er det ikke snakk om et hint av sherry – smaken gjør definititvt mye ut av seg. Ettersmaken er forholdsvis kort, den byr aller mest på et klart sherrypreg men forsvinner raskt.

Oppsummert er Dos Maderas PX 5+5 et interessant bekjentskap. Sherrypreget etter lagringen er såpass dominerende at den definitivt har sin egen sjarm, selv om den nok ikke vil passe så godt for rom-puristene der ute.

Dos Maderas ligger i Vinmonopolets bestillingsutvalg – men da varen er feilstavet må du søke på «Dom Maderas». Prisen er 625 kroner, og dermed har du alternativer som Diplomatico Reserva Exclusiva (550 kr), Brugal 1888 (599,90 kr), Havana Club Selección de Maestros (599,90 kr), Ron Zacapa Centenario 23 (599,90 kr) og Plantation 20th Anniversary XO (649,90 kr). Det er tøff konkurranse i denne prisklassen, og selv om mitt valg nok hadde vært noe styrt av dagshumør tror jeg ikke Dos Maderas PX 5+5 når helt opp i dette selskapet. Dessverre.

Poeng:

Flasken: 3/5
Utseende: 8/10
Aroma: 13/15
Smak: 52/60
Ettersmak: 6/10
Total: 82/100

Poeng (av maksimalt 100 oppnåelige)
82%Klikk her for alle anmeldelsene sortert etter karakter!

Comments

  1. Pingback: De fem aller beste romkjøpene akkurat nå

  2. Pingback: Ron Zaya Gran Reserva 12 Year Old: Anmeldelse

Leave a Comment