Svenska Eldvatten WeiRon

Anmeldelse: WeiRon Super Premium Aged Caribbean Rum

Blant nyhetene på Vinmonopolet i mai i år var denne interessante saken med et slags svensk-karibisk opphav: WeiRon fra Svenska Eldvatten. Disse gutta er muligens hakket mer kjente i whiskykretser enn blant romfolket, men Svenska Eldvatten er kort sagt en uavhengig tapper av whisky, rom og annet brennevin. Det innebærer at de kjøper opp fat fra diverse destillerier, og enten tapper direkte på flaske eller – som i WeiRons tilfelle – lager sine egne blends som de tilbyr under eget navn.

De har under navnet The Rum Swedes tilbudt en del tapninger fra spesielt Trinidad og Guyana – og en del av dem har også vært tilgjengelige i bestillingsutvalget her hjemme – men nå har de altså begitt seg ut på en helt egen blend, der de selv sier at de endelig har skapt en rom som smaker akkurat slik de selv mener en perfekt rom skal smake – men til en bra pris. WeiRon er ikke tilsatt farge eller sukker, og tappet i 50% alkoholstyrke, som er hakket høyere enn vanlig.

De nevner selv rom fra blant annet Barbados og Jamaica i blenden, og dermed forventer vi også en smakssterk rom allerede før den skjenkes i glasset. Begge disse landene er kjent for rom av den britiske stilen – destillert i pot stills og som regel ganske kraftig på smak.

Av farge er WeiRon gyllen strågul, og med tydelige bein når den snurres rundt i glasset – noe som tilsier høy viskositet og foreløpig bekrefter inntrykket av at her bør det være mye smak! Beveger vi oss over til duften er den dominert av sitronskall, med sjokolade litt lenger bak. Den er faktisk hakket friskere enn jeg hadde forventet – og selv om produsenten i tillegg oppgir tobakk som aroma, er ikke det noe min nese klarer å plukke opp.

Så – over til smaken! Her er det først og fremst sitrus som gjør mye ut av seg, sammen med krydder. Litt lenger bak ligger de litt tyngre elementene som eik og – her plukker jeg det opp – tobakk. Den lett gjenkjennelige fylden fra Jamaica og Barbados er definitivt til stede, så om du liker andre rom herfra vil du nok garantert synes WeiRon er trivelig! Ettersmaken er intet mindre enn fantastisk: velbalansert, akkurat passe intens og akkurat passe lang, med eik og tobakk som de mest fremtredende smakene.

Oppsummert synes jeg WeiRon er et riktig fint bekjentskap. Den er velbalansert, og har passe med sødme samtidig som den er litt krydret og byr på litt punch. Du plukker opp en flaske fra Vinmonopolets bestillingsutvalg for 790 kroner, og til den prisen er vi først og fremst i området rundt en håndfull Bristol Spirits-tapninger – deriblant en Barbados 2004 til 759 kroner og en Trinidad Caroni 1998 til 735 kroner som er av samme stil. I motsetning til disse to er WeiRon en blend – men den står ikke tilbake i hverken aroma eller smak og er definitivt et greit kjøp til prisen.

Poeng:

Flasken: 3/5
Utseende: 8/10
Aroma: 11/15
Smak: 52/60
Ettersmak: 8/10
Total: 82/100

Poeng (av maksimalt 100 oppnåelige)
82%Klikk her for alle anmeldelsene sortert etter karakter!

Leave a Comment