Anmeldelse: 3 ganger Pusser’s Navy Rum

Blant septembernyhetene på Vinmonopolet var Pusser’s, og det er ingen liten størrelse i rom-sammenheng: Vi snakker nemlig om rom blendet etter den 200 år gamle oppskriften fra den britiske marinen – som lenge har vært kjent ute i verden, men som først nå finner veien til Norge takket være importør Cask Norway. Jeg fikk en introduksjon til Pusser’s-serien av salgssjef Idar Sørensen, som samtidig fortalte om filosofien bak Cask: Her er det først og fremst snakk om kjærlighet til produktene og håndverket bak, og det betyr at de ofte fokuserer på mindre produsenter. Her hjemme står de blant annet bak importen av japansk Nikka-whiskey og øl fra Brewdog.

Om du ikke kjenner til Pusser’s-rom fra før, er historien kort oppsummert denne: I omtrent 300 år fikk britiske sjømenn utdelt en daglig rom-rasjon, som til å begynne med var langt fra beskjeden: Én pint ren rom hver dag – eller rett over halvliteren. Etterhvert fant man jo ut at dette kanskje var litt i overkant, så man begynte å blande den ut med vann, lime og annet – og oppdaget dermed også ved en tilfeldighet ut at lime var riktig så effektivt mot skjørbuk.

I årenes løp ble rasjonen stadig mindre – men tradisjonen varte faktisk helt frem til 31. juli 1970, da siste rasjon ble utdelt. I alle disse årene hadde den britiske marinen laget en helt spesiell blend, med rom fra fem ulike apparater i henholdsvis Guyana og Trinidad, og denne blenden var ikke tilgjengelig utenfor marinen. Det ble den heller ikke etter at tradisjonen forsvant – før i 1979 da grunnlegger Charles Tobias fikk rettighetene til den gamle oppskriften, mot å gi en del av inntektene til marinens veldedige stiftelse The Royal Navy Sailor’s Fund.

Til Norge kommer foreløpig tre varianter: Pusser’s Rum Admiralty Blend er den originale, blendet med rom fra de samme fem pot still-apparatene som den opprinnelige. I tillegg kommer en Blue Label på 54.5% alkoholstyrke samt en variant lagret i 15 år. Etterhvert kommer også en Spiced-utgave, men denne står foreløpig ikke i listene til Vinmonopolet.

pussers40

Dette er varianten som er laget basert på den opprinnelige marineoppskriften, og som er blendet med blant annet rom fra Angostura (Trinidad), fra Barbados og fra Demerara Distillers i Guyana, som også er kjent for blant annet El Dorado-rom. Den har også umiskjennelige demerara-trekk, som brunt sukker, nøtter og sjokolade i duften. I tillegg plukker jeg opp appelsinskall og eik. På smak er den velbalansert – det er mange smaker her, men de krangler ikke med hverandre. Karamell, toffee og vanilje gjør seg mest gjeldende i tillegg til en krydret undertone, samt lær og tobakk.

Totalt sett et veldig hyggelig bekjentskap, som ikke er tilsatt verken smak, sukker eller farge – men allikevel har en sjelden balanse. Om du liker for eksempel El Dorado eller har vært borti andre demerara-rom vil du garantert like Pusser’s Admiralty Blend. Du finner den i bestillingsutvalget, der den koster 469.90 kr som jeg vil karakterisere som et meget godt kjøp!

Poeng:

Flasken: 3/5
Utseende: 9/10
Aroma: 13/15
Smak: 53/60
Ettersmak: 8/10
Total: 86/100

Poeng (av maksimalt 100 oppnåelige)
86%

pussers50

Blue Label-varianten på 54.5% er primært en blend av rom fra Guyana og Trinidad, og takket være den høyere alkoholstyrken er det også helt andre smaker som trer først her sammenliknet med varianten med 40%.

Rosin er det første som slår meg på duft, sammen med sjokolade og noe svovelaktig – jeg klarer ikke helt sette fingeren på det, men det nærmeste jeg kommer er når du slukker en fyrstikk, men på en god måte. Smaksmessig er den mye mer krydret enn den svakere varianten, men samtidig med en tung sødme. Personlig foretrekker jeg faktisk den forrige varianten, som jeg synes er hakket lettere å gjøre seg til venns med.

Såvidt jeg har klart å lese meg til er denne for øvrig i ferd med å bytte navn, og dukker muligens opp etterhvert med sort etikett under navnet «Gunpowder proof» – historien her er at du kan dynke krutt i denne alkoholstyrken, og det vil fortsatt antenne. Dette er opphavet til metoden britene og amerikanerne bruker til å måle alkoholstyrke – der heter det proof i stedet for våre prosent, og 100 proof tilsvarer nettopp den styrken der kruttet fortsatt antenner da det var bevis på at ingen hadde vannet ut brennevinet…

Denne koster for øvrig 559.90 i bestillingsutvalget.

Poeng:

Flasken: 3/5
Utseende: 9/10
Aroma: 12/15
Smak: 51/60
Ettersmak: 7/10
Total: 82/100

Poeng (av maksimalt 100 oppnåelige)
82%

pussers15

Pusser’s har også en variant som er lagret i 15 år, med tilnavnet «Nelson’s Blood». Her skal historien ha det til at da den legendariske britiske admiral Horatio Nelson mistet livet i slaget ved Trafalgar, ble liket lagt på et romfat slik at det kunne bevares inntil skipet kom seg tilbake til England og man fikk gitt krigshelten en verdig begravelse. Men – da man kom vel hjem og det ble tatt hull på fatet, oppdaget man at noen hadde boret hull i fatet og forsynt seg med rom underveis. Dermed fikk også lagret Pusser’s tilnavnet «Nelson’s Blood»… Hvorvidt historien faktisk har rot i virkeligheten kan man jo lure på – det stemmer visstnok at mannskapet avsto fra rasjonene sine slik at man kunne bevare liket til man kom til England, men derfra blir resten bare gjetning… Uansett ligger Nelson i dag begravet i St. Pauls Cathedral.

Nok om det – heldigvis smaker det ikke mye blod av Pusser’s 15YO «Nelson’s Blood». Den er veldig mye søtere enn de to forrige variantene, både på duft og smak. Jeg plukker opp brunt sukker og mye fat. På smak blir den nesten i søteste laget, med mye sjokolade og brunt sukker. Om du liker Zacapa tipper jeg at du også vil sette pris på denne – den er noe mer krydret og har en tyngre sødme, først og fremst fordi heller ikke denne er tilsatt sukker – eller noe annet, for den saks skyld. Du finner den i bestillingsutvalget til 649.90 kr.

Poeng:

Flasken: 4/5
Utseende: 9/10
Aroma: 12/15
Smak: 52/60
Ettersmak: 8/10
Total: 85/100

Poeng (av maksimalt 100 oppnåelige)
85%

 
Klikk her for alle anmeldelsene sortert etter karakter!

Comments

  1. Pingback: Nyheter på Vinmonopolet i mars! - Om Rom

Leave a Comment