Ron Zaya Gran Reserva 12 Year Old

Anmeldelse: Ron Zaya Gran Reserva 12 Year Old

Opprinnelig ble Ron Zaya produsert i Guatemala, på samme destilleri som Ron Zacapa. Etter at Diageo kom inn i bildet og tok over den internasjonale distribusjonen av Zacapa, endte det imidlertid med at Zaya flyttet produksjonen dit den ligger i dag – nemlig på Trinidad og Tobago. Ron Zaya Gran Reserva 12 Year Old er en blend av tre til fem ulike romsorter, alle med opphav fra Trinidad og Tobago, og hver dråpe i blenden har ligget tolv år på små bourbonfat – i motsetning til mange andre rommerker som for eksempel bruker solera-lagring, der det ferdige produktet ender opp som en blend av mange ulike årganger.

Blant andre kjente rommerker fra Trinidad finner du Angostura, som faktisk driver det eneste romdestilleriet i landet – og dermed er det også råvarer herfra som brukes i produksjonen av Zaya. Mange kjenner nok også til Caroni, et veldig kjent og anerkjent Trinidad-destilleri som ble stengt i 2002, men som hadde mye rom på lager da det stengte, slik at det fortsatt er mye Caroni-rom i omløp. Rom fra Trinidad kjennetegnes på en forholdsvis kraftig smak i forhold til mange andre romtyper.

Emballasjen er forholdsvis standard – med en forholdsvis enkel flaske, etikett i sort og gull og med et flettet bånd rundt halsen. Innholdet er forholdsvis mørkt på farge, gyllent og kobberaktig i fargen.

På duft er det ganske søtt – men på den riktige måten! Tung vanilje, karamellisert sukker, appelsin og kokos sammen med mye marsipan og mandel. Faste lesere vet jeg foretrekker søt rom, og dette er definitivt helt i min gate – om du liker produkter fra Diplomatico og Zacapa er nok dette garantert en duft du vil sette pris på.

Så, hvordan følger smaken opp forventningene fra duften? Her er det definitivt fortsatt vanilje som er det bærende elementet, men smaken er hakket mer kompleks enn duften. Her er det i tillegg tydelige innslag av krydder – sort pepper spesielt, sammen med noe eik – men det er fortsatt vanilje som helt tydelig dominerer, nesten i overkant mye.

Til en pris på 743,60 kr på Vinmonopolet er dette en rom som absolutt står seg i forhold til konkurrenter på samme prisnivå. Om vi holder oss i nærheten rent smaksmessig, ser vi på konkurrenter som Diplomatico Reserva Exclusiva (575 kr), Ron Dos Maderas PX 5+5 (599,90 kr), Ron Zacapa Centenario 23 (599,90 kr), Plantation 20th Anniversary X.O. (654,90 kr) og Diplomatico Single Vintage (799 kr). Av disse vil jeg si at Ron Zaya Gran Reserva 12 Year Old plasserer seg omtrent midt i feltet – definitivt over for eksempel Dos Maderas PX 5+5, men under Zacapa 23 og Diplomatico Single Vintage. Om du liker Diplomatico Reserva Exclusiva tror jeg imidlertid du garantert vil like Zaya også.

Poeng:

Flasken: 3/5
Utseende: 9/10
Aroma: 13/15
Smak: 55/60
Ettersmak: 8/10
Total: 88/100

Poeng (av maksimalt 100 oppnåelige)
88%Klikk her for alle anmeldelsene sortert etter karakter!

Comments

  1. Pingback: Anmeldelse: Ron Cartavio Solera 12 Años - Om Rom

Leave a Comment