Ron Cartavio Solera 12 Años

Anmeldelse: Ron Cartavio Solera 12 Años

Blant nykommerne i siste polslipp var to varianter av Ron Cartavio, og denne gangen smaker vi den yngste – som er en solera-lagret tolvåring.

Ron Cartavio kommer fra Peru, og ifølge produsenten er det snittalderen som er tolv år – i motsetning til for eksempel Zacapa, som oppgir maksalder. I deres 12 Años inngår rom lagret i mellom 5 og 15 år på solera-metoden, som kort fortalt er et system opprinnelig brukt til sherrylagring, der man lagrer på en stabel fat. Rom tappes på flasker fra det nederste laget, som har lagret lengst, og det som tappes ut fylles på med rom fra laget over. Dette igjen fylles på med rom fra enda et lag opp – og så videre, og man fyller på ulagret rom i det øverste laget. Dermed får man en kontinuerlig blending under lagringen, og denne metoden har også etterhvert blitt tatt i bruk av mange romprodusenter. Solera-rom er stort sett av det søtere slaget, vi har som nevnt Zacapa, og dessuten er Ron Millonario som også kommer fra Peru en solera-rom.

Nok om solera – tilbake til Cartavio. Flasken er enkel, men elegant, ikke noe som skiller seg spesielt ut på hylla verken i positiv eller negativ retning. På duft er det umiskjennelig mellom-amerikansk, og om du fra før liker Zacapa, Diplomatico eller tidligere nevnte Millonario er nok dette garantert i din gate. Karamell, mørk sjokolade, kaffe og marsipan er det som stikker seg mest ut hos meg, sammen med litt rosin eller sviske.

På smak er det definitivt søtt, men også tydelige innslag av sort pepper, sammen med fruktige smaker som banan og aprikos. Ettersmaken er lang og byr først og fremst på krydder sammen med beskjeden vanilje og tørket frukt. Dette er ekstremt velbalansert – jeg hadde basert på duften forventet en langt søtere smak, men må si at jeg er veldig positivt overrasket! Krydder, tørket frukt og de søtere tonene fra vanilje, karamell og mørk sjokolade balanserer hverandre helt nydelig.

Ron Cartavio Solera 12 Años koster 672,80 kroner på Vinmonopolet, og konkurrerer dermed mot blant annet Diplomatico Reserva Exclusiva (575 kr), Ron Dos Maderas PX 5+5 (599,90 kr), Ron Zacapa Centenario 23 (599,90 kr), Plantation 20th Anniversary X.O. (654,90 kr), Ron Zaya Gran Reserva 12 Year Old (743,60 kr) og Diplomatico Single Vintage (799 kr). Som poengsummen under antyder – her er vi på nivå med Zacapa 23 (93,5 / 100 poeng) og Diplomatico Reserva Exclusiva (92 / 100 poeng) etter min mening, og milevis foran for eksempel Dos Maderas PX 5+5 (82 / 100 poeng) og Plantation X.O. (81 / 100 poeng).

Poeng:

Flasken: 3/5
Utseende: 9/10
Aroma: 13/15
Smak: 58/60
Ettersmak: 9/10
Total: 92/100

Poeng (av maksimalt 100 oppnåelige)
92%Klikk her for alle anmeldelsene sortert etter karakter!

Leave a Comment