Ron Cartavio XO

Anmeldelse: Ron Cartavio XO

Etter å ha anmeldt Ron Cartavio Solera 12 Años tidligere, har turen kommet til deres XO.

Ron Cartavio kommer fra Peru, og i likhet med 12-åringen deres som jeg har anmeldt tidligere, er også XO-varianten en solera-rom. Kort fortalt betyr solera at lagringen har foregått på en metode opprinnelig brukt til sherrylagring, der fatene er stablet i lag. Rom tappes på flasker fra det nederste laget, som har lagret lengst, og det som tappes ut fylles på med rom fra laget over. Dette fylles igjen på med rom fra enda et lag opp – og så videre, og man fyller på ulagret rom i det øverste laget. Dermed får man en slags kontinuerlig blend av destillatene under lagringen, og denne metoden gir ofte rom av det smoothere og søtere slaget. Blant andre produsenter som benytter samme lagringsmetode er Ron Zacapa og en annen peruvianer, Ron Millonario.

Cartavio XO er tappet på en elegant, firkantet flaske med trekork – som igjen leveres i en sort metalleske. Innpakningen har helt klart et eksklusivt preg, og det samme gjelder selve flasken, som er enkel – med et enkelt designuttrykk og gullskrift. Jeg liker det, det er eksklusivt uten å bli for mye gull og glitter.

På duft kjenner jeg igjen en del ting fra Cartavio Solera 12 Años, og både karamell, mørk sjokolade og vanilje – men med mer dybde enn sin yngre bror, og jeg finner både rosin, banan og eik her. Smaksmessig er det både søtt og krydret til å begynne med, før sødmen tar over og byr på mørk sjokolade, karamell, sammen med marsipan, kanel og honning. Smaken sitter akkurat der den skal etter min smak – den byr på mye sødme, som forventet fra en peruviansk solera, men har i tillegg noen tyngre noter som gjør det hakket mer interessant. Ettersmaken henter tilbake litt av krydderet, og byr på sort pepper, tobakk, salt og litt eik. Jeg må innrømme at ettersmaken ikke satt helt hundre prosent hos meg de første slurkene – men etter et par slurker ble jeg litt bedre kjent med Cartavio XO og den vokste definitivt på meg.

Oppsummert lander Ron Cartavio XO på 93 poeng, som er ett poeng over lillebroren på 12 år. Vi lander et hakk over på aroma, mens de får samme smakskarakter. På ettersmak er den litt bak. Med noen ekstra emballasjepoeng blir det dermed 93 poeng til Ron Cartavio XO, mot 92 poeng til lillebror Cartavio Solera 12 Años.

Om det poenget er verdt kjøpet til 1.086,30 kroner mens lillebroren koster 672,80 kroner blir vel et valg rundt hvorvidt du foretrekker søt rom, eller om du kan like litt mer kompleksitet. At Ron Cartavio XO er et godt alternativ til konkurrenter i samme prisklasse som Ron Zacapa XO (999,90 kr) og Brugal Siglo de Oro (også 999,90 kr) er det ingen tvil om. I dette selskapet vil jeg dessuten nevne Diplomatico Single Vintage til 895 kroner.

Poeng:

Flasken: 5/5
Utseende: 9/10
Aroma: 14/15
Smak: 58/60
Ettersmak: 7/10
Total: 93/100

Poeng (av maksimalt 100 oppnåelige)
93%Klikk her for alle anmeldelsene sortert etter karakter!

Leave a Comment