Ron Esclavo Solera 12

Anmeldelse: Ron Esclavo Solera 12

Ron Esclavo Solera 12 er en solera-blend fra den danske rom-importøren 1423, produsert i Den Dominikanske Republikk. I ukene fremover skal vi smake oss gjennom de tre variantene 12, 15 og XO – og vi starter med den yngste.

Esclavo kommer fra romprodusenten Oliver & Oliver, som ellers står bak en rekke kjente rommerker som Cubanacan, Opthimus, Puntacana Club, Ron Cubaney, Ron Quorhom, Unhiq og Tres Hombres. Sistnevnte skal vi for øvrig også komme tilbake til i løpet av ganske kort tid – men nå er det altså Esclavo Solera 12 det skal handle om.

Som navnet tilsier er dette en solera-lagret rom, kort fortalt et lagringssystem som sørger for en kontinuerlig blending av de ulike årgangene ved hjelp av en stabel fat. Nydestillert rom tappes på de øverste fatene, og når man tapper på flaske henter man fra det nederste laget. Disse fylles så opp med rom fra laget over, som fylles opp fra laget over der igjen – og dermed sikrer man at det som tappes på flaske til enhver tid er en blend av alle tidligere årganger. Det sikrer kontinuitet og en uniform smak, samtidig som det sørger for en rundere og søtere rom. Den meste kjente rommen som produseres på denne måten er nok Ron Zacapa, som mange har vært borti.

Aldersmessig betyr lagringen også at det ikke her – eller i andre solera-lagrede rom for den saks skyld – er snakk om alderen på det yngste i flasken, men derimot det eldste. Hvor stor andel av den ferdige blenden som er eldst varierer, men i Den Dominikanske Republikk skal den ferdige blenden inneholde minst 15 prosent av den eldste årgangen – i dette tilfellet altså 12 år.

Ron Esclavo 12 er veldig søt på duft, først og fremst er det ganske tung vanilje som trer frem sammen med fløtekaramell. En forholdsvis enkel og klassisk solera-duft, som er behagelig uten å skille seg veldig ut fra mange andre rom på markedet.

På smak er den kraftigere, og byr på litt røyk og sort pepper mens sødmen skjuler seg litt lenger bak., selv om karamell og vanilje fortsatt henger med, Det er lett å merke at det er en forholdsvis ung rom, men uten at det blir plagsomt. Om du ikke er tilhenger av de altfor søte romvariantene byr den på litt mer punch, uten at den smaker billig.

Ron Esclavo Solera 12 er ikke tilgjengelig i Norge – men du får den i for eksempel Danmark for omtrent 300 norske kroner. Til den prisen er den absolutt verdt et kjøp – med mindre storebrødrene Solera 15 (ca 400 NOK) og XO (ca 525 NOK) viser seg å være enda bedre. Følg med de neste par ukene for anmeldelser!

Poeng:

Flasken: 3/5
Utseende: 9/10
Aroma: 9/15
Smak: 48/60
Ettersmak: 6/10
Total: 75/100

Poeng (av maksimalt 100 oppnåelige)
75%Klikk her for alle anmeldelsene sortert etter karakter!

Leave a Comment