Santos Dumont XO

Prøvesmakt: Santos Dumont XO

Alberto Santos Dumont er en brasiliansk nasjonalhelt, kjent som flypionér – mange mener sågar at han var raskere oppe i lufta enn Wright-brødrene selv – og en stor folkehelt i Brasil. Ifølge legenden skal han dessuten ha vært den første til å bestille et armbåndsur fra Louis Cartier, som førte til at armbåndsuret ble oppfunnet – fordi han trengte en klokke på armen så han kunne lese av klokka samtidig som han fløy.

Akkurat det siste er nok en faktaopplysning som må tas med en klype salt, all den tid armbåndsuret kan spores tilbake til dronning Elisabeth I av England som fikk sitt første armbåndsur allerede i 1571 – omtrent tre hundre år før Santos Dumont ble født, men det er ubetydelige detaljer i denne sammenhengen. Nå er det tross alt rom vi skal snakke om, ikke armbåndsur…

Santos Dumont er som nevnt fra Brasil, og produseres på det de kaller virgin sugar cane honey – eller kort fortalt ferskpressede sukkerrør, ikke melasse som mye annen rom. Det gir en smaksprofil med mye sødme, og er samme utgangspunkt som velkjente favoritter som Zacapa og Diplomatico bruker i sin produksjon. Etter destillering lagres Santos Dumont XO på tre ulike typer fat – bourbon, PX Sherry og portvin, før master blender velger ut de riktige fatene og blander seg frem til sluttproduktet.

På både smak og duft blir det umiddelbart tydelig at dette er en rom for de som liker søtt – med toner av vanilje, kokos, brent sukker, vanilje og rosin. Den har høy viskositet, og byr på en rund ettersmak tung på vanilje.

Santos Dumont XO kom inn i bestillingsutvalget i polslippet 2. mars, til en pris på 749,90 kroner. Smaksmessig konkurrerer den definitivt mot de tidligere nevnte Zacapa og Diplomatico – og prismessig plasserer den seg dermed midt i landskapet. Du finner både Zacapa 23 og Diplomático Reserva Exclusiva noe rimeligere, mens storebrødrene Zacapa XO og Diplomático Single Vintage er noe høyere priset.

Santos Dumont XO er garantert et hyggelig bekjentskap for deg som liker søt rom – og rent estetisk gjør flasken seg også godt på hylla, du skal litt opp i pris for å få like flotte flasker fra konkurrentene.

Er Santos Dumont XO et godt kjøp? Om du bare skal ha én flaske søt rom å by på til kaffen, ville jeg nok gått for Diplomatico Reserva Exclusiva, men om du er en romdrikker med søt rom som preferanse, og ønsker et par alternativer i barskapet, er Santos Dumont XO definitivt verdt å plukke med seg.

Poeng:

Flasken: 5/5
Utseende: 9/10
Aroma: 12/15
Smak: 54/60
Ettersmak: 7/10
Total: 87/100

Poeng (av maksimalt 100 oppnåelige)
87%Klikk her for alle anmeldelsene sortert etter karakter!

Leave a Comment