Ny mot gammel Havana Club – hvem er best?

For et par uker siden meldte Havana Club at de slipper ny Añejo Especial, og de nye flaskene er allerede på plass i hyllene på mange vinmonopol rundt i Norge. Det handler altså ikke bare om en rebranding der flaskene har fått ny etikett – her snakker vi i tillegg om ny oppskrift på innholdet, så dermed er det jo interessant å se nærmere på hva forskjellen mellom de to er – og ikke minst, hvem er best?

Aller først smakte vi de to mot hverandre bar – og det er en ørliten forskjell der den nye har en litt søtere karakter, med noe mer karamell og vanilje. Den er litt fyldigere, og har noe mindre alkoholsmak enn den gamle – så den nye er helt klart bedre, selv om vi snakker om ganske små smaksnyanser. Forskjellen er ikke stor – men den er der.

Nå er jo Añejo Especial først og fremst en cocktailrom – så hvordan gjør de to seg mot hverandre i cocktails? Svaret er enkelt – her blir forskjellen minimal. I en Cuba Libre er det litt mer fylde i den nye oppskriften, både på duft og smak – men her snakker vi mikronyanser. Igjen går den nye av med seieren takket være en noe fyldigere og søtere smak som har litt mer preg av vanilje og karamell.

Til slutt prøvde vi begge i en Mai Tai – men her er det såpass mange andre elementer som styrer smaken, at forskjellen mellom de to ikke er merkbar. Med andre ord, om Añejo Especial er din favorittrom kan du puste helt rolig – det vil den fortsatt være. Smaken er justert noe, men neppe så mye at mange hadde lagt merke til det om ikke man hadde visst det.

cubalibre

Cuba Libre

 • 5 cl Havana Club Añejo Especial
 • 10 cl Coca-Cola
 • Saften fra to limebåter (eller ca 1 cl limejuice)

Ha isbiter i et glass, hell rom og Coca-Cola i og rør. Pyntes med en limebåt.

 

 

 
Klikk her for alle anmeldelsene sortert etter karakter!

Comments

 1. Kjempeside!
  Jeg har et spørsmål:)

  Jeg har kjøpt meg en 2 liters eiketønne. Mest som en gimmik til sommerens festivaler, men så for å forsøke om det kan ha noe effekt å oppbevare rom på over tid.

  Hvilke rom vil du anbefale at jeg har på den?

  I sommer er det nok mest aktuelt med en rimelig coctail-rom, og jeg har ikke noe ønske om å risikere å ødelegge noe dyrt senere heller, men hva tror du kan passe best?:)

  1. Author

   Heisann og takk! Har ikke så mye erfaring med dette, men har såvidt testet med en 1-literstønne og hvit Havana Club. Der lå den på fatet i fire-fem uker, og det ble litt mye. Husk at andelen rom som er eksponert mot fatet blir større jo mindre fatet blir (vanligvis lagres rom i fat på omtrent 200 liter) – og dermed kan fatsmaken fort også bli overveldende. Det kommer jo også an på hvor hardt fatet ditt er brent på innsiden. Her tror jeg det er viktig å smake underveis så du får tappet før det blir for mye. Når det gjelder hvilken rom som kan passe, ville jeg vurdert for eksempel Pampero Blanco – den er litt rundere i smaken enn f.eks Havana Club og Bacardi og koster omtrent det samme.

Leave a Comment