Anmeldelser

Prøvesmakt: Facundo Paraìso

Bacardi er kanskje ikke merkenavnet man først og fremst assosierer med super-premium rom, og det var vel også derfor de valgte å brande produktene under et annet navn da de for første gang sist høst skulle slippe en serie med premium rom, blendet på rom hentet fra det de sier er familiens private romkjeller. Facundo ble navnet – fornavnet til mannen som grunnla Bacardi på Cuba i 1862: Don Facundo Bacardi Massó. Serien består av fire ulike varianter, en blank, lagret rom ved navn Neo, Eximo som er en blend av rom lagret minst ti år, Exquisito som er en blend av rom lagret mellom syv og 23 år, og til slutt og på toppen Facundo Paraíso, som er en blend av rom lagret mellom 11 og 23 år med en etterlagring på fat tidligere brukt til XO-cognac.

Flasken og emballasjen er et mesterverk: En solid, hengslet boks med gulldekor i noe som ser ut til å være sedertre skjuler fløyelsfôr og en fantastisk art deco-inspirert flaske med bilder uthevet i glasset av cubanske motiver som Bacardis opprinnelige destilleri samt Edificio Bacardi – selskapets tidligere hovedkvarter inntil de ble jaget fra Cuba etter revolusjonen. Dette art deco-bygget var lenge Havanas største bygning, og er i dag et landemerke i byen. Det siste bildet på flasken er Bacardis klassiske flaggermus-logo – det eneste som faktisk avslører at dette er et Bacardi-produkt, da det ikke står Bacardi noe sted på emballasjen eller flasken – som for øvrig er håndnummerert (vår er nummer 108 av 2000).

Fargen er dyp, rødaktig kobber. Aromamessig plukker jeg opp en ekstremt rund, men utfordrende duft, og jeg sliter ved første forsøk på å skille ut spesifikke dufter. Etter å ha jobbet litt med den plukker jeg opp eik, kirsebær og marsipan. Duften er fruktig, ekstremt rund og nesten cognac-aktig i fremtoningen – kanskje ikke så rart når man tar med i betraktningen at Facundo Paraìso har ligget på tidligere XO cognac-fat etter lagring på hvit eik.

Det cognac-liknende vesenet følger med over til smaken. Det er først og fremst fruktigheten som gir seg til kjenne, og jeg plukker opp eik og marsipan i bakgrunnen mens kirsebær gjør seg litt mer gjeldende sammen med rosin. Ettersmaken overrasker litt ved å være hakket mer krydret, her er det litt sort pepper og karamell.

9.5 av 100 mulige poeng er en ekstremt sterk score – men så er dette også en ekstremt sterk rom. Den evner å være utrolig rund og lett å drikke, samtidig som den er kompleks og stadig overrasker med å gi deg noe nytt hver gang du smaker den. Dessverre koster den også flesk – men som Bacardi selv sier på nettsidene for Facundo-serien, er dette en rom som skal nytes ved spesielle anledninger. Selv foreslår de runde dager eller for eksempel når du består juseksamen… Dette er helt klart en rom i verdensklasse, og selv om Bacardi først og fremst er kjent for billigere saker er det ingen tvil om at de vet en ting eller to om virkelig god rom også – de har tross alt holdt på siden 1862…

Kunne du tenke deg en flaske Facundo Paraìso, må du nok til USA – da den kun selges på det amerikanske markedet. Oppdatering: Hele Facundo-serien er nå tilgjengelig hos tre barer i Norge, nemlig Himkok, Theatercaféen og The Thief, alle tre i Oslo. Om du ønsker deg en egen flaske hjemme, må du imidlertid dessverre fortsatt til USA. Jeg fant den hos Astor Wines & Spirits på Manhattan, og det kan se ut til at de siden da har fått inn flere flasker. Prisen er $264.99 pluss lokal skatt, hvilket betyr at du lander på omtrent 2.300 norske kroner. Er den verdt det? Vel, du får mye god rom til halvparten av denne prisen – men totalpakken her er så bra at dette uten tvil er i verdensklasse. Skal vi snakke konkurrenter til denne, er vi nede på en håndfull kandidater. I tillegg til altfor dyre saker som Legacy by Angostura, som koster nærmere 200.000 kroner flasken, snakker vi Diplomatico Ambassador (1.977 kroner på Vinmonopolet), Appletons 30-årsvariant (selges ikke i Norge, men koster omtrent 2.000 kroner) eller Brugal Papa Andrés (ca 8.000 kroner) – så her befinner vi oss med andre ord på øverste hylle. Av disse har jeg testet Diplomatico Ambassador, som jeg gav 9,5 poeng og som dermed står noe tilbake for Facundo Paraìso, og i tillegg har jeg fått en rask prøvesmak på Papa Andrés – som definitivt gav mersmak og bør kunne måle seg med Paraìso etter en skikkelig smaking.

Facundo Paraìso
9.5 / 10 Vår mening
{{ reviewsOverall }} / 10 Deres mening (0 stemmer)
Oppsummert
Flasken og emballasjen er et mesterverk, med en solid, fløyelsfôret boks i sedertre og en fantastisk håndnummerert art deco-inspirert flaske med cubanske motiver preget i glasset. Ekstremt rund, men utfordende aroma som må jobbes med. Byr på eik, kirsebær og marsipan. Fruktig, ekstremt rund og nesten cognac-aktig i fremtoningen. Først og fremst fruktig på smak, med kirsebær og rosinfremst og eik og marsipan litt lenger bak. Hakket mer krydret ettersmak, med sort pepper og karamell.
Flaske
Aroma
Smak
Ettersmak
Hva brukerne sier... Legg igjen din mening
Order by:

Be the first to leave a review.

Verifisert bruker
/ 10
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Legg igjen din mening

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Test av Ron Zacapa Centenario Sistema Solera 23
    18. november 2014 at 21:18

    […] tredjeplass på min liste over anmeldelser, kun slått av Diplomático Reserva Exclusiva og Facundo Paraíso. Zacapas 23-åring er langt lettere tilgjengelig – den finnes etterhvert i mange barhyller […]

  • Reply
    Ny look for Bacardi - Om Rom
    5. februar 2015 at 09:36

    […] Brennevinsgiganten Diageo, som sitter på både Ron Zacapa og Captain Morgan, har gjort stor suksess med førstnevnte i premium-markedet, som nå vel er verdens mest etterspurte premium-rom og tilgjengelig i enhver bar med respekt for seg selv, nesten verden rundt. Et eller annet sted på veien oppdaget Bacardi at de har et problem: De oppfattes rett og slett som for billige, og merkevaren har ikke det premium-preget over seg i markedet som de kanskje skulle ønske. Det sier ikke så rent lite at da Bacardi skulle lansere en ultra-premium rom-serie for et par år siden, bar ikke engang flaskene navnet Bacardi – istedet fikk de navn etter selskapets grunnlegger og ble kalt Facundo. (Les for øvrig min anmeldelse av toppvarianten, Facundo Paraiso, her!) […]

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.