Nyheter

Romnyheter i juli 2024: Ti nye flasker i utvalget

Vinmonopolets lansering i juli 2024 byr på ti romnyheter i bestillingsutvalget, og det er kanskje spesielt en jamaicansk variant som peker seg ut som spesielt interessant. Men vi tar dem i alfabetisk rekkefølge:

Discovery Rhum Antilles Française

Discovery Rhum Antilles Française

La Maison Du Rhum har gjennom sin Discovery-serie samlet rom fra ulike verdenshjørner. Denne varianten fra de franske antiller er en hvit rom laget på ren sukkerrørjuice – med andre ord en rom i klassisk, fransk agricole-stil. Det pleier å bety skarpere florale noter enn rom i spansk og engelsk stil, og skal vi tro produsenten gjelder det samme her: Blomster, mynte og vegetabilske noter er oppgitt.

Tilgjengelig i bestillingsutvalget til 730,90 kroner for 70 cl.

Discovery Rhum Paraguay

Paraguay er kanskje ikke det første landet man tenker på når det kommer til romproduksjon, men Paraguay er faktisk en relativt stor produsent av sukkerrør, og verdens største produsent av økologisk sukker. Det finnes også en rekke mindre destillerier her, og La Maison Du Rhum har tatt frem denne hvite rommen med duft og smak av honning, pasjonsfrukt og papaya.

Tilgjengelig i bestillingsutvalget til 730,90 kroner for 70 cl.

Discovery Rhum Paraguay

Hampden Pagos Jamaican Rum

Hampden Pagos Jamaican Rum

Hampden Estate er velkjent for tilhengere av jamaicansk rom, og her kan man nok forvente en rom som er relativt kraftig på smak – i den tradisjonelle, engelske stilen. Det er litt sparsommelig med info om denne fra Vinmonopolet, men såvidt jeg har klart å grave frem skal det være snakk om en rom som er lagret på sherryfat. Det lover godt!

Den byr på aroma av nøtter, aprikos og noe kirsebær, og på smak kan man se frem til rik honning og vanilje, krydder og noe kaffe med en lang ettersmak.

Tilgjengelig i bestillingsutvalget til 1249,90 kroner for 70 cl.

La Maison du Rhum Fortin-Paraguay 

La Maison du Rhum byr også på en tredje nyhet blant månedens romnyheter, i tillegg til de to i Discovery-serien, nemlig denne fra Paraguay.

Bildet til høyre er av batch #5, men jeg mistenker at nyheten som er i bestillingsutvalget nå kommer fra batch #6. Den ble destillert i 2015, og har ligget på bourbonfat før en avsluttende lagring på sherry- og whiskyfat før tapping.

Importøren melder om aroma av brunt sukker, med smak av frukt, vanilje og kryddertoner.

Tilgjengelig i bestillingsutvalget til 1108 kroner for 70 cl.

La Maison du Rhum Fortin-Paraguay 

Old Monk Rum

Old Monk Rum

Indiske Old Munk er også med i bestillingsutvalget denne gangen. Den er rimelig på pris, og det er nok også et hint om hva du får i flasken. Smakstester gir denne en karakter helt midt på treet. Det er imidlertid snakk om historiske saker: Old Munk Rum ble lansert i 1855 (!), og har blitt produsert i India siden den gang. Opprinnelig var den ment for britiske styrker stasjonert i landet, og Old Munk har tronet på pallen blant indiske brennevinsmerker stort sett hele veien.

Du kan forvente aroma av kanel og nellik, med smak av karamell, vanilje, sjokolade, røstede kaffebønner og krydder.

Tilgjengelig i bestillingsutvalget til 498,80 kroner for 70 cl.

Ron Cristóbal Pinta

Ron Cristobal kommer fra danske 1423 ApS, som også står bak rommerker som S.B.S. og Ron Esclavo, som jeg har hatt veldig gode erfaringer med tidligere.

Den første lanseringen fra Ron Cristobal besto av to varianter – Pinta og Nina, og nå er det altså Pinta det gjelder blant denne månedens romnyheter. Pinta er navnet på det første skipet Christopher Colbumbus krysset atlanteren med i 1492, og på flasken finner du en blend av rom som er lagret i henholdsvis 6 og 8 år.

Det er snakk om en søt rom, med aroma av vanilje, eik, frukt og mynte. På smak kan du forvente en mild sødme med frukt, frisk mynte, marsipan og vanilje, og et hint av eik. Dette høres lovende ut!

Tilgjengelig i bestillingsutvalget til 669,90 kroner for 70 cl.

Ron Cristóbal Pinta

Ron San Miguel Solera 

Ron San Miguel Solera 

Ron San Miguel Solera kommer fra Ecuador, og den er lagret i et såkalt solera-system, som innebærer at nytt destillat kontinuerlig blandes med eldre, lagret destillat i et slags pyramidesystem av fat.

Produsenten beskriver en rik, aromatisk profil, med sødme og nøtter og hint av honning, vanilje og kandisert frukt.

Tilgjengelig i bestillingsutvalget til 840 kroner for 70 cl.

Señor Weber Rum Blanco 

En ren og ukomplisert hvit rom, ment for cocktails. Lagret i ett år i tanker av rustfritt stål før tapping. Kanskje det er på tide å gjenta vår test av de beste hvite romvariantene for mojito, for å finne ut om den måler seg med tidligere favoritter?

Tilgjengelig i bestillingsutvalget til 545 kroner for 70 cl.

Señor Weber Rum Blanco 

Svenska Eldvatten WeiRon Swedish Cask 01 

Svenska Eldvatten WeiRon Swedish Cask 01 

Svenska Eldvatten og deres WeiRon har jeg anmeldt tidligere, men den gangen var det deres Super Premium Carribbean Rum, som jeg beskrev som et trivelig bekjentskap med en score på 7,9/10 poeng.

Denne gangen er det snakk om en uspesifisert rom som er destillert og modnet i Karibia, før den har fått en avsluttende lagring i fire måneder på svenske eikefat før den er tappet i Sverige. På duft er det snakk om sjokolade, mango, tobakk og frukt, mens smaken byr på mango, litt kokos, frukt og mye eik.

Tilgjengelig i bestillingsutvalget til 1066,70 kroner for 70 cl.

Ti Arrangés de Ced’ Vanille Macadamia 

Den siste av romnyheter i dette slippet er strengt tatt en likør mer enn en rom, men la gå. Her er det agricole-rom fra Martinique med macadamianøtter og vaniljestang, og en alkoholprosent på 32 %.

Den beskrives med en aroma av nøtter og hint av eik og vanilje. Smak av rom og vanilje, nøtter i bakgrunnen. Oljete og sødmefullt, med en lang avslutning.

Tilgjengelig i bestillingsutvalget til 632,20 kroner for 70 cl.

Ti Arrangés de Ced' Vanille Macadamia 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.