Anmeldelser

Prøvesmakt: Tres Hombres 2016 Edition 15 XVIII Años Solera

Tres Hombres er historien om tre kompiser, to nederlendere og en østerriker, som seilte sammen og etterhvert kom opp med en idé om å gjøre butikk på utslippsfri frakt ved bruk av seilskip. I 2010 begynte de å ta med seg rom fra Karibia til Europa – og det er dette som er Tres Hombres – ifølge produsenten verdens eneste utslippsfrie rom. Hvert år slippes det et begrenset antall utgaver, og i dag smaker vi 2016-utgaven av deres 18 år lagrede solera fra Den Dominikanske Republikk.

Flasken er enkel men elegant, og hele serien har etiketter i friske farger. På denne er det oransje og gul som gjelder. Destilleringen skjer hos Oliver & Oliver i Den Dominikanske Republikk, som også står bak blant annet Ron Esclavo, Opthimus, Ron Quorhom og Ron Cubaney, for å nevne noen.

Som nevnt er dette en solera-rom, et lagringssystem som sørger for en kontinuerlig blending av ulike årganger ved hjelp av en stabel fat. Nytt destillat tappes på det øverste fatet, og når man tapper på flaske henter man fra det nederste. Disse fylles så med rom fra laget over, som fylles fra laget over der igjen – og dermed sørger man for at det som havner på flaskene til enhver tid er en blend av alle de ulike årgangene. Det betyr med andre ord at aldersbetegnelsen – i dette tilfellet 18 år – som regel er den eldste i blandingen, ikke at alt inneholdet er så gammelt. Ifølge reglene i Den Dominikanske Republikk skal det ferdige produktet inneholde minst 15 prosent av den eldste årgangen – i dette tilfellet altså 18 år.

Over til duften – det lukter først og fremst nøtter, macadamia kanskje, uten at jeg helt klarer å plassere det nøyaktig. Dessuten stikker kakao seg frem sammen med noe krydret, i retning allehånde, muskat og kardemomme. Det er mange dufter her, uten at noen av dem gjør for mye ut av seg – alt i alt er duften behagelig og ikke minst mild.

På smak blir det straks mer festlig. En alkoholprosent på 43,1% sørger for ganske mye smak, og førsteinntrykket er kraftig og krydret, men med mye sødme i bakkant. Igjen er de første referansene som dukker opp muskat og kardemomme, sammen med sort pepper, men etter en stund kommer sødmen mer til syne og byr på fløtekaramell og vanilje sammen med en viss fruktighet. Ettersmaken henter seg litt tilbake mot krydder – mest sort pepper.

Oppsummert er Tres Hombres 2016 Edition 15 en rom jeg tror de fleste kan like, men du kommer nok til å like den best om du foretrekker søt rom – men føler du er klar for noe mer enn klassikerne Zacapa og Diplomatico. Den har fortsatt mye sødme, men byr også på såpass mye krydder at den skiller seg ut fra flaskene de aller fleste starter med. Sånn sett bør den være et ganske sikkert kjøp for mange som allerede har en håndfull flasker i barskapet.

Tres Hombres er per i dag ikke tilgjengelig i Norge, og er vanskelig å få tak i også andre steder. Du kan imidlertid komme over flasker hos forhandlere i for eksempel Danmark.

Tres Hombres 2016 Edition 15 XVIII Años Solera
7.8 / 10 Vår mening
{{ reviewsOverall }} / 10 Deres mening (0 stemmer)
Oppsummert
Foretrekker du søt rom, men er klar for noe litt mer komplisert enn klassikerne Zacapa og Diplomático, kommer du til å like denne. Mye sødme, men også såpass mye krydder at den skiller seg ut fra flaskene de aller fleste starter med. Et sikkert kjøp for deg som allerede har en håndfull flasker i barskapet.
Flaske
Aroma
Smak
Ettersmak
Hva brukerne sier... Legg igjen din mening
Order by:

Be the first to leave a review.

/ 10
Verifisert bruker
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Legg igjen din mening

Kanskje du også liker

Ingen kommentarer

    Skriv svar

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.