Under et arrangement med Havana Club nylig fikk vi sjansen til å hilse på den cubanske bartenderen Pavel Lárazo Fernández Calvo, som presenterte hvordan man skal lage skikkelige, autentiske cocktails på cubansk vis. Det betyr selvfølgelig både mojito og daiquiri etter den opprinnelige oppskriften – men i tillegg hadde han med seg et knippe andre oppskrifter vi fikk lov til å gjengi videre for OmRom-leserne!
Moijito
De lærde strides om nøyaktig når og hvordan Mojito kom til verden, men det er i hvert fall sikkert at det var i Havana det skjedde. Noen historikere har hevdet at den kan spores tilbake til en lignende drikk kalt El Draque, oppkalt etter Sir Francis Drake og laget første gang på slutten av 1500-tallet, da Drake seilte inn til Havana med et dysenteri-utbrudd blant mannskapet på skipet. Her kom han over en kur de søramerikanske indianerne brukte – nemlig en blanding av aguardiente de caña – som er en slags rå rom – blandet med lime, sukkerlake og mynte.
Andre mener mojito ble blandet første gang langt senere, og at det var slaver som jobbet på cubanske sukkerplantasjer sent på 1800-tallet som kom opp med drinken. Uansett hva som faktisk stemmer, er det kanskje den mest kjente cubanske drinken i dag.
Ingredienser:
- 50 ml Havana Club Añejo 3 Años
- 20 ml fersk limejuice
- En dasj med soda
- 2 mynteblader
- 2 barskjeer sukker
Ha sukker, limejuice, mynteblader og soda i en shaker og muddle forsiktig. Ha i is og rom, rør alle ingrediensene sammen og topp med is og litt mer soda. Pyntes med et mynteblad!
Daiquirí Floridita
Navnet Daiquiri kommer fra en gruve i nærheten av den cubanske byen Santiago, der den visstnok skal ha blitt oppfunnet av en amerikaner ved navn Jennings Cox. Han jobbet i gruvene under den spansk-amerikanske krigen sent på 1800-tallet, men det var først et stykke ut på 1900-tallet daiquirien spredte seg utenfor lokalområdet og ble populær i USA, etter at marinelegen Lucius W. Johnson hadde fått smaken på den og tatt med oppskriften hjem til Washington D.C. Under andre verdenskrig ble det enda mer fart på populariteten – på grunn av krigsrasjonering var det kinkig å få tak i mye brennevin, men rom var lett og billig å få tak i på grunn av handelsavtaler med Karibia.
Denne oppskriften er laget av Constantino Ribalaigua på El Floridita – en historisk fiskerestaurant og cocktailbar i gamlebyen i Havana. Nettopp her skal den også ha blitt favorittdrinken til stamgjesten Ernest Hemingway.
Ingredienser:
- 50 ml Havana Club Añejo 3 Años
- 25 ml fersk limejuice
- 20 ml sukkerlake
- 5 ml Maraschino-likør
Bland alle ingrediensene sammen med knust is. Serveres i et coupette-glass.
Cuba Libre
Nøyaktig hvordan klassikeren Cuba Libre kom til verden, er høyst uklart – noen mener den ble blandet første gang i forbindelse med cubansk frigjøring på slutten av 1800-tallet, men problemet med denne historien er at Coca-Cola ikke var tilgjengelig på Cuba før i 1900. Uansett når den ble oppfunnet, er det ganske på det rene at amerikanske soldater hadde en finger med i spillet. I dag er rom og cola kanskje verdens mest kjente drink – men du trenger altså lime for å kunne kalle det en ekte Cuba Libre.
Ingredienser:
- 50 ml Havana Club Añejo 3 Años / Añejo Especial
- 5 ml fersk limejuice
- 100 ml Coca-Cola
Blandes over isbiter og pyntes med en limeskive.
Mary Pickford
Mary Pickford var en kanadisk-amerikansk skuespillerinne som levde fra 1892 til 1979. En gang på 1920-tallet reiste hun til Havana sammen med Charlie Chaplin og Douglas Fairbanks, og det skal ha vært en av bartenderne på legendariske Hotel Nacional de Cuba som oppfant denne drinken og gav den hennes navn.
Ingredienser:
- 50 ml Havana Club Añejo 3 Años
- 25 ml ananasjuice
- 5 ml grenadine
- 5 ml maraschino-likør
Shake alle ingrediensene sammen, og sil over i et cocktailglass. Pyntes med en ananasskive.
El Presidente
El Presidente, spansk for «Presidenten», er oppkalt etter Gerardo Machado som var president på Cuba fra 1925 til 1933 og en fremstående general under den cubanske uavhengighetskrigen. Den ble populær i Havana under den amerikanske forbudstiden, og var den foretrukne drinken blant overklassen på Cuba.
Ingredienser:
- 50 ml Havana Club Añejo 7 Años
- 20 ml rød vermouth
- 15 ml triple sec
- 1 barskje med grenadine
Rør alle ingrediensene over is, og hell over i et avkjølt cocktailglass. Pyntes med en appelsinskive.
Mulata Daiquiri
Det finnes utallige daiquiri-varianter – og Mulata Daiquiri er en variant med kakaolikør. Du kan eventuelt også bruke Kahlua.
Ingredienser:
- 1 spiseskje sukker
- 1 cl sitron / limejuice
- 3 cl kakaolikør
- 4 cl Havana Club Añejo 7 Años
- Knust is
Bland alle ingrediensene i en blender i 20-30 sekunder og server i et daiquiri-glass.
No Comments